top of page

10 důvodů, proč psy učit psí triky

Před pár dny jsem se přihlásila do webináře k Jitce Janáskové, abych se donutila začít s Montíkem víc pilovat psí triky. Je zima, venku se běhat nedá a je to ideální čas, pro věnování se takovým aktivitám.

Mimochodem, pokud by jste měli zájem se do webináře přidat, stále máte možnost po kliku SEM.

Psí triky přitom horem dolem doporučuju všem lidem, se kterými pracuju, a to ať jde o zapálené pejskaře, kteří se svými psy sportují, tak i pro ty pejskaře, kteří si pořídili pejska jen pro potěchu a příjemně strávený společný čas.

Možná si řeknete, nepotřebuju, aby mi pes uměl zvedat zadní nohy na povel, foukat bublinky do vody, nebo mi sundával ponožky. Stačí mi, když mi přijde na zavolání, žádného šaška z něj dělat nebudu...

Můžu vás ujistit, že rozhodně pes nepovažuje předvádění psích triků za ponižující, jak někteří lidé tvrdí. Pes nechápe naši kulturu a hodnoty, zavírání šuplíku je pro něj stejný cvik, jako to, že má zůstat v odložení. Pravdou je, že pro vás možná některé činnosti budou užitečnější, než jiné, ale to neznamená, že v psím životě by neměly místo, nebo by nebyly důležité.

Proč tedy psy učit psí triky?

  • pes se učí koordinaci svého těla, poznává své fyzické možnosti

  • postupně si zvyká udržovat delší a delší pozornost

  • učení triků vašeho psa spolehlivě vyčerpá víc, než několikakilometrová procházka

  • společná interakce, založená na odměňování požadovaného chování zlepšuje váš vzájemný vztah

  • vy se naučíte, jak učit vašeho psa, což se vám bude hodit pro "důležitější" cviky

  • váš pes se vás naučí číst a více vám rozumět, co po něm kdy chcete

  • pes se učí pracovat se stresem, které učení čehokoliv přináší, učí se pracovat s neúspěchem

  • pokud se psem provozujete nějaký psí sport, můžete rozvíjet další potřebné dovednosti jednotlivě

  • pravidelné trénování přemýšlení udržuje vašeho psa v mentální kondici do vysokého věku

  • pohled na vašeho psa, předvádějícího kdejaké skopičiny, vám vykouzlí úsměv na tváři, navíc se"blýsknete" před kamarády, rodinou,... neboť cizí lidi neohromí to, že vám pes šel na náměstí u nohy, ale když přinese návštěvě papuče, bude váš pes veleben jako "nejinteligentnější na světě :-)

chocolate-labrador-with-turtle-342207-m.jpg

Zdroj: www.freeimages.com

1) Pes se učí koordinaci svého těla, poznává své fyzické možnosti

Toto ocení především psí sportovci, pro které jsou taková cvičení prevencí proti zraněním, ale vlastně v tomto kontextu mohou pomoci každému psovi. Cviky pomáhají psovi vypracovávat různé skupiny svalů, které následně "drží" klouby, jež by se jinak více opotřebovávaly, učí psa správné technice pohybu, pes je šikovnější a obratnější, tím se méně dostává do riskantních situacích, ve kterých hrozí zranění. Udržovat vašeho psa v kondici může prodloužit i délku života vašeho psa.

2) Pes si postupně zvyká udržovat delší a delší pozornost

Pes se od přírody na učení nedokáže příliš dlouho soustředit, v tomto je velmi podobný malým dětem. Pokud se setkávám s někým poprvé, v rušném prostředí bývá soustředění na naprosté nule, šikovnější pejsci zvládají pár vteřin, až třeba minutu. Při pravidelném trénování můžete zajistit plnou pozornost vašeho psa až na několik minut, psí pracovní borci zvládají práci i v řádech půlhodin, až hodin. Pokud se váš pes nedokáže soustředit, nemůžete ho naučit nic, ani cviky, důležité k životu.

3) Učení triků vašeho psa spolehlivě vyčerpá víc, než několikakilometrová procházka

Ne, teď vás nenabádám, aby jste přestali chodit se svým psem na procházky, neboť jsou pro psa a jeho prospívání nezbytné. Ne vždy ale člověk má na svého psa dostatek času a pokud máte např. ohaře, nebo německého ovčáka, i několikakilometrová procházka je neunaví (a opravdu chodit každý den přes 20 km je nemyslitelné :-)). Zároveň psi, kteří se nudí, vymýšlí mnoho nepříjemných překvapení pro majitele - od sebedestrukce, až po destrukci svého okolí, nebo rušení sousedů usilovným vytím. Pár minut učení a nechání psa aktivně vymýšlet vám pomůže vašeho psa opravdu unavit.

4) Společná interakce, založená na odměňování požadovaného chování zlepšuje váš vzájemný vztah

Cokoliv příjemného, co se svým psem provádíte, se odráží na vašem společném vztahu a na ochotě spolupracovat i v dalších cvičeních, nebo v životě. Vždy říkám, že přivolání je ne cvikem, ale odrazem vztahu člověka a psa. Existují psi, jež nikdy nebyli cvičeni a přesto "poslouchali jako hodinky", to je přesně ten příklad harmonického vztahu. Jen hrstka lidí se dokáže takto přirozeně domluvit se psem, nám ostatním smrtelníkům právě pomohou různá společná cvičení, plná odměn, her a radosti.

5) Vy se naučíte, jak učit vašeho psa, což se vám bude hodit pro "důležitější" cviky

Věřte nebo ne, systém učení psa, aby pouštěl nosem do vody bublinky je stejný, jako když se učí policejní pes zadržet pachatele. Pes nerozlišuje vhodnost cviku, je to pro něj práce, naučené chování. A popravdě, čím míň chyb uděláte při učení pro vás důležitých cviků, tím lépe, proč to tedy nenacvičit při mávání tlapkami?

6) Váš pes se vás naučí číst a více vám rozumět, co po něm kdy chcete

Jak říká František Šusta, výcvik a výchova psa je rozhovor... člověk přirozeně komunikuje jinak, než pes, přesto se spolu potřebujeme nějak dorozumět, vytvořit si systém vzájemného porozumění, jež dodá vašemu vzájemnému vztahu důvěru. Pokud pes chápe, jak reagujete na jaké situace, co od vás může čekat, jaké jsou vaše hranice a jak dáte najevo, co už je za hranicemi, cítí se sebejistěji a chová se přirozeněji. Pokud vám váš pes nerozumí, chováte se pro něj nečitelně, nedejbože ignorujete jeho snahu o konejšení, jste na nejlepší cestě do pekla.

7) Pes se učí pracovat se stresem, které učení čehokoliv přináší, učí se pracovat s neúspěchem

Pro každého živého tvora učení znamená stres. Stres je téma, které by vydalo na několik seminářů. Obecně lze říct, že do určité míry je stres pro nás prospěšný, pomáhá nám se učit, pokud ale překoná určitou hranici únosnosti, stává se pro nás břemenem, nepříjemným zážitkem, je nezdravý pro nás organismus a my začínáme jednat více pudově, méně racionálně. Pes se logicky při učení setká s neúspěchem, neboť i chyby nám přináší důležité zkušenosti, které nás učí, musí se ale naučit se chyb nebát, ale naopak s nimi umět pracovat. Ani my se ve výcviku nebojme chyb, trénink sice nesmí být postaven na chybování, ale sem tam "nachytat" psa znamená, že víme, na co se dál zaměřit.

8) Pokud se psem provozujete nějaký psí sport, můžete rozvíjet další potřebné dovednosti jednotlivě

Mnoho cviků jsou velmi podobnými činnostmi, kterými se se svým psem zabýváte na sportovní úrovni. Např. práce s tzv. "targety" - terčíky, na které se pes naučí dávat přední, nebo zadní nohy, vám může pomoci při agility "zastavovaných zónách", nebo pro vysílačky ve sportovním výcviku... Naučte vašeho psa používat čich při hledání pytlíku čaje, určitě se mu budou jednoduššeji začínat stopy, pokud už má zkušenosti práce s pachy.

9) Pravidelné trénování přemýšlení udržuje vašeho psa v mentální kondici do vysokého věku

Stejně jako u lidí, pravidelné trénování mozku vašeho psa, ho udržuje v dobré mentální kondici. Přemýšlení náš mozek rozvíjí, upevňuje stávající spoje a vytváří stále nové a nové. Mám osobní zkušenost se svým zlatým retrívrem, který si ve stáří prošel dvěma mozkovými mrtvicemi. Co nám nejvíce pomohlo při nasazení léčby, bylo cvičení a vymýšlení "hloupůstek".

10) Pohled na vašeho psa, předvádějícího kdejaké skopičiny, vám vykouzlí úsměv na tváři, navíc se"blýsknete" před kamarády, rodinou,... neboť cizí lidi neohromí to, že vám pes šel na náměstí u nohy, ale když přinese návštěvě papuče, bude váš pes veleben jako "nejinteligentnější na světě :-)

K tomu není co dodat, přeji jak vám, tak vašim psům co nejvíc příjemně strávených chvilek. To je to, co nám čistí hlavu a zlepšuje náladu. :-)

Zatím žádné štítky
bottom of page