top of page

Chybička se vloudila

Taky jste už tohle pořekadlo někdy použili? Věřím, že ano, ale od nějaké doby ho nemám ráda a tento krátký článek bych ráda věnovala tomu proč.

Není chybou, že se v našem životě objevují chyby. Naopak nebýt chyb, nikdy bychom se nikam neposunuli, nikdo by nic moc nevymyslel, zůstávali bychom pořád na startovní čáře a přešlapovali bychom na místě. Proč? Protože chyba v sobě nese nepříjemné pocity, možná i fyzické nepříjemné pocity (zkuste si dát ruku na horký sporák). A ty neradi prožíváme zas a znovu. Učíme se, jak v životě fungovat a chybám se vyhýbat, ale možná až moc. Dnešní školy až příliš trestají chybující a přechvalují bezchybné, už jako děti si tedy nosíme s sebou, že ten, kdo dělá chyby, to nikdy nikam nedotáhne a s chybami se neumíme smířit, natož s nimi pracovat. Chybovat se rovná v dnešní době neúspěch.

Brown Dogs

Zkuste změnit svůj pohled a nebuďte zklamaní z toho, že jste udělali chybu, naopak se podívejte na to, co vám chyba měla říct, v čem spočívala a kudy tedy cesta nevede. Protože není ostuda udělat chybu, ostuda je z chyby se nepoučit a dělat tak pořád ty stejné. V životě se protloukáme právě chybami a chyby nás naučily chodit, správně vyslovovat, chovat se vhodně ke druhým lidem. Díky chybě byl vynalezen penicilin.

Ve výcviku psů se často setkávám se stylem, že pokud pes udělá chybu, musí být potrestán, aby se poučil a zjistil, že to se nedělá. Lidé rádi toto chování pojmenovávají tak, že psovi dávají mantinely. Tenhle způsob vám ale psa nevychová, a to z následujících důvodů:

  • Trest psa nikdy nenaučí, co má dělat, pouze ukazuje, co dělat nemá – docela zmatek že? Nám to alespoň rodiče vysvětlili, když už se někteří k trestu přiklonili.

  • Pokud pes dělá něco, co nemá – chybuje v pravidlech našeho tréninku, není to vlastně jeho chyba, ale naše. Pes dělá, co mu velí příroda, pokud nedostane jiné informace. Pokud pes tedy něco nedělá, my jsme ho to dostatečně nenaučili.

  • Pes něco může dělat, protože mu to chybí, nejsou naplňovány jeho základní potřeby a pudy. Těžko můžeme po psovi, jež je šelma psovitá, která si svou kořist natrhá a sní, chtít, aby nikdy nic nekousal. On bude muset, potřebuje to a pokud my mu nedáme možnost si tuto potřebu naplnit, bude si ji naplňovat sám.

  • Každým trestem si ničíte vzájemný vztah, váš pes od vás získává nepříjemné podněty (ošklivý pohled, křik, plácnutí, vytahání za kůži,…) a lidé při trestání často zažívají nepříjemné pocity, např. vztek, které se uvolní až potrestáním psa… To není moc zdravý způsob života, že?

Pokud dojde při výchově vašeho psa k chybě, zapřemýšlejte místo způsobu, jak psa potrestat, nad tím, proč k chybě došlo a jak jí příště zabránit. Netrestejte psa, který se chová prostě po „psovsku“ a nenechte se zahltit negativní energií. Naopak se na chyby těšte, protože vám ukazují, na čem všem se dá ještě pracovat, aby se vám společně lépe žilo. Ráda využívám možnosti učení se z chyb i pro svého psa. Pokud můj pes už něco opravdu umí (a já jsem si jistá, že 100% rozumí, co se po něm chce, začnu jeho chování zkoušet). Já přímo chci chybu u psa vyvolat, udělat něco tak těžké, aby chyboval a můj pes mě má přečtenou. Když se na něj mrknu, jako by říkal „mámo, vymysli si něco lepšího, tohle je pro děcka“. Zkoušením, jestli psa nenachytám, se opravdu pobavím a hlavně neuvěřitelně upevním chování, které po psovi chci, takže přichází odměny, nebo se pes nachytá a má smůlu. Co je důležité, já mám z výcviku stálý dobrý pocit, který ze mě sálá a můj pes to taky nasává. Neřeší chyby, nehroutí se z nich, ale když už nějakou udělá, tak mi pohledem řekne „no počkej, to teda bylo naposled, příště ti to nezbaštím!“. Je to jedním z důvodů, proč třeba ráda jezdím na tréninky ven, především do školy MINIMAXIPES Hanky Böhmové. Skvěle se tam vyřádíme a já mám kupu možností, jak to, co svého psa učím testovat a zjišťovat, co je pro nás těžké a na čem musíme pracovat.

Jako ta „chytřejší“ polovička lidsko-psího týmu si ale u chyb musíme dát pozor ještě na jedno, abychom psovi nedělali jeho práci těžší, než je a netopil se v chybách. Každý tvor potřebuje zakusit úspěch a ten úžasný pocit z něho. Chyby tedy ano, ale v rozumné míře. Pokud vidíte, že váš pes chybu nedokáže sám překonat, pomožte mu, napovězte, upravte prostředí a až když to zvládne, opět mu to udělejte těžší.

Tento článek se tak stává Ódou na chyby. Takže hurá ven a chybovat a radovat se, vždyť to je na tom tak pěkné, už teď jste na cestě k dokonalosti a ta je delší než náš život… nikdy nebudeme dokonalí, ale ta cesta vás bude pekelně bavit!

...


Zatím žádné štítky
bottom of page